Att korsa ett hav


Vaknade tidigt på morgonen för att ha mycket dagsljus till godo. Det var dags att ta sig över Vättern.

Då man tittar på en Sverigekarta och ser Vättern så ser det ut som en smal smal sjö. Då man står i Motala och tittar över så inser man att den där smala sjön är ett stort hav. Det är långt över, kilometer efter kilometer måste tillryggaläggas. Det var vad vi hade framför oss den här dagen.

Vi hade kollat väderprognoserna och den sa runt 4-5 m/s, kändes som det skulle kunna fungera. Vi packade våra kajaker och tog oss ner för att sjösätta, en dam i morgonrock som var ute för att hämta sin morgontidning, lyckönskade oss och tyckte att det vi gjorde var tufft.

Jag hade tagit en Ipren på morgonen och tagit på mig extra mycket kläder då jag har lyckats dra på mig en förkylning. Tänkte att jag ville må så bra som jag bara kunde under överfarten. Efter ett tag så började jag känna mig överhettad, jag började nästan att svettas och insåg att jag måste skala av mig ett lager. Vi paddlade upp på någons tomt, finns inte mycket att välja på i Motala ström då precis hela kanalkanten är fylld med hus, för att ta av mig en tröja. En man kommer och funderar på varför vi är på hans tomt och när vi förklarar så säger han att ”det kommer bli gropigt där ute när det ser ut så här i strömmen”, sånt man inte vill höra och då jag hörde det försökte att slå bort det. Vi skulle ju över, punkt!

På väg ut ur Motala ström

På väg ut ur Motala ström

Vi paddlade på och kom ut ur strömmen, ut i Vättern, det kändes lugnt. Det var vågor men det kändes helt kontrollerat, fast mer vågor än det som var ville vi verkligen inte ha.Vi var glada att vi inte paddlade igår då det var dubbla vindstyrkan då.

Vi trodde att vi skulle få horisontkänning då vi lämnade Motala för att paddla mot Fjuk, att vi skulle behöva gå enbart på kompassriktning men redan innan vi kommit ut ur strömmen så kunde vi skymta den lilla ö-gruppen, som förutom Fjuk består av Jungfrun och Sandön. Ju närmare vi kom desto mer stökigt blev det i havet, vågorna började komma från två håll, både bakifrån och snett bakifrån. Jag kände flera gånger att det inte kändes helt ok längre. Utan förvarning fick jag en stor våg över mig och blev dränkt. Nästa stund fick jag en våg som jag inte lyckades parera riktigt och som absolut inte tippade, eller försökte kantra mig, jag hade förmodligen inte reagerat ens om inte den där fredagen vi upplevde för en dryg vecka sen hade vairt. Men med den i minne så blev jag jäkligt rädd!! Det kanske är vid de här tillfällena min mindra paddelvana ger sig till känna. Jag skulle vilja ha mer träning på att hantera en kajak i stökiga förhållanden, kanske borde jag testa på forspaddling, inte för att jag är så sugen egentligen men jag är väldigt sugen på att ha kontroll och känna exakt hur jag ska göra för att parera vid olika situtationer.

En jättefin liten hamn fanns det på västra sidan av Fjuk

En jättefin liten hamn fanns det på västra sidan av Fjuk

Men hur som helst, det gick bra, vi formligen forsade in till Fjuk, vi tog oss in via ett smalt sund där det var riktigt grund. Vågorana som kom bakom oss blev till rena strömmarna då de kom farande in mot sunden och drog oss med sig. Fanns inte en chans att styra, bromsa eller göra något annan än att bara fara med vågen tills man kom in på lugnare vatten. Mäktigt och häftigt!

Efter lunchen var jag lite orolig för att ge mig ut igen men det är bara att bita ihop och kasta sig ut.

imageDet märkliga var att det vi upplevde innan lunch var som bortblåst, det var inga vågor att tala om som var otäcka. Vågor var det , men bara såna där sköna som man gungade med i. Vi båda njöt av paddlingen hela vägen in till Karlsborg, solen bröt fram och vi tog kort och fikade och hade inte speciellt bråttom, det var vackert att vara där, det var samma häftiga känsla att se öppen horisont som vi upplevde i somras.

Det var grymt!

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s