Rapport från världens ände


Nummer 107 närmare bestämt för det är där vi är just.

Här är underbart att vara, vi kom hit igår eftermiddag efter att ha passerat ett märkligt stilla vatten över Bråviken. Alla prognoser lovade busväder men där vi var var det kav lugnt, vattnet låg spegelblankt och den oro vi hade haft för att ta oss över den här stora viken var som bortblåst. Vi valde att ta en snävare och kortare väg över tack vara detta.

Härlig morgonpaddling i soluppgången.

Härlig morgonpaddling i soluppgången.

Vi är nu på vandrarhemmet vid viken Sköldvik som ligger två kilometer söder om Arkösund. Då vi kom hit så väntade SVT Östnytt på oss för att göra ett reportage som kommer att sändas nu ikväll. Det var himla kul och spännande, första gången i mitt liv jag kommer att vara i tv. Däremot känns radio mer och mer hemtamt, i morse var det uppstigning halv sex för att vara vakna då Vaken i P3 ringde upp oss. Det är alltid lika roligt att prata med dem. De är pålästa och ställer många bra frågor.

Vandrarhemsägarna Krister och Eva var så fantastiskt gulliga mot oss, de hade satt på bastun så den var varm, ställt in en fläkt för att värma upp vårt rum ordentligt och köpt en superb frukost som de dessutom sponsrade oss på. Att ta en dusch och få sitta i en bastu var som balsam för både kropp och själ, första gången på nio dagar som vi duschade och det var himmmelskt skönt! Framöver kommer det att bli lite oftare då vi snart kommer till kanalen längs vilken det finns fler boenden som vi kan nyttja.

Men för att backa bandet då jag inte har bloggat på ett par dagar. I söndags tog vi oss till Oxelösund under extremt jobbiga förhållanden. Det var en konstant motvind på 6-7 m/s och vi fick bara vila bakom en och annan ö. Vi paddlade rätt långt innan lunch för målet var att nå staden till lunch då vi skulle träffa Kristinas kusin Anders med fru Barbro för att äta lunch. Pizzan de bjöd på smakade gudomligt och vi hade en väldigt trevlig stund där vi bland annat fick svar på något som vi undrat mycket över. Nämligen varför det är så mycket svanar överallt. Vi trodde de var flyttfåglar som inte borde vara här den här årstiden. Men tydligen så flyttar svanarna bara tillräckligt för att nå öppet vatten och en sån här vinter så behöver de ju inte flytta speciellt långt för att komma undan isen.

En bra och mysig start på dagen. Frukost i tältet.

En bra och mysig start på dagen. Frukost i tältet.

När vi sen skulle ta oss vidare från Oxelösund så var tanken att vi skulle ta en kanal som skulle korta sträckan betydligt för oss men den var tyvärr helt isbelagd så det gick inte alls. Det blev till att paddla runt istället. Faktiskt första gången som isen faktiskt ställer till ett problem för oss. Vi får en hel del israpporter av vänner och som det ser ut så är isen på väg att försvinna på de flesta håll. Jag kan inte låta bli att fundera på hur sjukt jobbigt det här hade varit om vi hade haft en ”riktig” vinter, en med massor med snö och med is långt ut i havet. Vi har haft en extrem tur samtidigt som det kan kännas att det blir lite för lätt ibland. Fast än är vi inte framme och vi kan fortfarande stöta på många svåra problem att lösa efter vägen. Vi får se vad moder Svea bjuder oss på.

Så otroligt vackert en tidig morgon.

Så otroligt vackert en tidig morgon.

Nu kommer snart en ny fas på vår resa, imorgon kommer vi att nå Göta kanal och det är dags för att spänna på oss våra selar för att dra kajakerna istället för att paddla. Det ska bli skönt att få börja slita lite med den andra delen av kroppen också. Armar, händer och rygg har fått slita hårt. Att paddla i hårt väder samtidigt som händerna ständigt är blöta sliter. Dags för benen att jobba, dags för att börja använda den styrka jag byggt upp genom att dra tunga däck runt runt i en gympasal i Kista.

4 tankar om “Rapport från världens ände

    • Ja, nu har vi avverkat hela havet. Nu kommer vi att få slita hårt framöver. Det är tungt att dra kajakerna på vagnarna. Men det går nog det också :). Nu har vi ju vilat hela dagen så imorgon har vi lite mer krafter igen.

      Gilla

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s