Kalla kårar längs ryggraden…


Varje gång jag har satt mig för att skriva här så har det känts som att jag skulle behöva skriva så mycket och då har det känts nästan oöverkomligt. Nu kör jag igång igen och det som hänt under hösten skriver jag om lite nu och då. Dagens inlägg handlar om något helt annat. Det handlar om framtiden!

P1010152

För att göra en lång historia kort. Vi fick frågan om att föreläsa på mässan Nordic Outdoor som går på Svenska mässan i Göteborg den 21-23 mars. Självklart ville vi det så det kommer vi att göra, det känns fantastiskt roligt! Nästa fråga vi fick var om vi ville vara med och marknadsföra mässan, oj vilket förtroende!!

Tankarna gick då till hur vi ska göra det, den första och mest naturliga tanken var då att springa vägen ner till Göteborg. Visserligen under helt andra förhållanden än vårt äventyr i våras men ändå lite tråkigt, springa vet vi ju att vi kan. Vi funderade vidare.

Fick ett sms från Kristina med en bild över sträckningen Stockholm – Göteborg via Göta kanal, paddla ner i stängda kanaler i februari!! Nu började vi snacka!! Det här kunde ju bli hur spännande som helst. Vi jobbade vidare på tanken och tog reda på mer information. Kanalen via Skuru sund är troligen stängd, vi måste istället paddla runt Värmdö ner över Bråviken för att därefter ansluta till Göta kanal. Är det en riktigt kall vinter så är det is där vi ska paddla och vi måste tajma oss med stora passargerarfärjor och fraktbåtar, paddla där de precis har brutit isen och hålla oss undan då nästa stora båt kommer. Tälta under kalla förhållanden. Hur får man kläder torra då det är kallt och man sover i tält? Hur fungera det med vatten, kyla och en havskajak. Håller kajaken för att ideligen nötas mot is och paddla genom issörja? Hur tar man sig upp ur vattnet då det är is längs kanterna? Hur klär man sig och hur håller man sig någorlunda varm mitt ute på ett kallt hav? Hur tar man sig fram via en stängd eventuellt torrlagd Göta kanal? Hur är det att paddla i en ström Göta Älv? Hur är det att ta sig fram över Vättern som är djup och därför ger tuffa skarpa vågor? Det går cykelvägar längs Göta kanal, kan man dra kajaken landvägen på dessa? Hur fungerar det då det är 30-50 cm snö?

Ni ser det är många frågor som kräver svar. Ingenting är helt klart ännu, vi jobbar nu på många olika håll för att kunna genomföra det här projektet. Samarbeten med Kajaktiv, Kajak och Uteliv, där vi hyrde kajaker i somras, och mässan pågår för fullt. Vi har börjat träna styrka och kommer att med hjälp av Anders Lundh som är en van vinterpaddlare och scout lära oss allt det vi behöver för äventyret. Vi kommer att börja i en simhall med kajakerna för att få eskimåsvängen att sitta som en smäck för att senare i vinter ta oss ut och göra densamma i skarpt läge.

Inget är klart, det kan bli så att käppar sätts i hjulet och vi inte kommer iväg. Men just nu jobbar vi mot att det blir av. Jag känner mig livrädd inför det och upprymd. Spänningen sitter i magen och då jag tänker på det stora kalla svarta så går det kårar längs ryggraden. Planering och färdigheter är A och O i det här. Vi kommer visserligen att utföra det i civiliserade områden men då vi är där ute på havet så måste vi kunna klara oss själva.

7 tankar om “Kalla kårar längs ryggraden…

  1. Pingback: Hjälp oss bli Local Heroes | Min träning

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s