Lublin – staden med många sidor


Jag visste verkligen inte mycket om de länder vi skulle resa genom och Polen var för mig ett blankt blad.

Nu har vi varit här några dagar och Polen bara fortsätter att överraska mig. Först att det är så vackert, landskapet som vi passerar är grönt och böljande. Husen vi passerar är fina och trädgårdarna ofta magnifika. Motorgräsklippare hörs allt oftare då vi springer längs vägarna, och de körs med varsam hand mellan planterade buskar och blommor. Som jag skrev igår så har vi nu sett löpare ett flertal gånger och pratat med en del.

Då vi kom till Zamosc igår så förvånades vi över den fantastiskt vackra staden. Idag är vi i Lublin och även här finns en mycket gammal stadskärna som de har renoverat upp. Hus med vackra färger och målningar och torg med många restauranger och uteserveringar. Det är mysigt här helt enkelt.

En kvällsbild över den vackra staden Lublin. Bilden är från Lublins gamla stadskärna.

En kvällsbild över den vackra staden Lublin. Bilden är från Lublins gamla stadskärna.

Lublin har dock också en mycket mörkare sida. Då vi sprang in i staden så sprang vi rakt på ett gammalt koncentrationsläger, Majdanek, från andra världskriget. Det som var så slående och nästan lite chockerande var att när vi kom springande så såg vi verkligen ”ett koncentrationsläger”. Inte en massa kulisser och rester utan ett helt och fullt bevarat läger. Alla baracker stod kvar, alla vakttorn, stängslet runt. Då vi kom till vårt hotell så läste vi lite om det och det visade sig vara ett unikt läger i många avseenden. För det första så var det placerat mycket nära en stad och så hann inte lägrets förstöras då kriget tog slut utan det är det bäst bevarade lägret av alla.

Koncentrationslägret Majdanek, nästan helt intakt sen andra världskriget. 78 000 dog här.

Koncentrationslägret Majdanek, nästan helt intakt sen andra världskriget. 78 000 dog här.

Jag visste inte ens att det fanns!! Vi läste på lite mer och det visade sig att det här var det tredje lägret som vi passerat på vår väg genom Polen

Vi har också roat oss med att planera om vår resrutt. Vi kommer att springa mer rakt norrut än plan. Vi har hittat bra kartor som gör det möjligt, sen ger det oss en möjlighet att komma ut på,lite mer småvägar utan att vi förlänger rutten för mycket. Det känns väldigt bra!!

Omplanering till en lite rakare rutt görs.

Omplanering till en lite rakare rutt görs.

2 tankar om “Lublin – staden med många sidor

    • Hej Jonas!! Kul att få en hälsning från dig!! Ja, det går rasande fort det här. Svårt att förstå att vi redan har varit ute i sju veckor! Men skönt att det fortfarande är över hälften kvar :)!!

      Gilla

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s