Fyrstjärnigt efter två tältnätter


Efter att ha bott i tält i två nätter och efter två extremt varma och svettiga dagar på vägarna unnar vi oss nu lite lyx.

Först, innan ni läser vidare…  kolla in äggfilmen!

Efter båda våra tältnätter vaknade vi på morgonen med folk ikring oss. Igår var det bönder ute och arbetade på närbelägna åkrar och i morse vid frukosten kom det en man med bestämda steg mot oss. Vi tänkte att han skulle säga något till oss om vårt platsval för tältet men han var ute och letade efter sina bortsprungna hästar. Folk verkar inte alls bry sig om att vi sätter upp tältet här och var och vi har inte besvärats av någon enda på ett dåligt sätt. Tältplatsen vi hittade inatt var för övrigt så perfekt! En kort bit från tältet rann en bred bäck dit vi gick ner. Tog av oss alla kläder och kunde tvätta av våra överhettade kroppar i det svala vattnet. Det var himmelskt skönt!

Ett härligt vattendrag fixade vår hygien den här kvällen.

Ett härligt vattendrag fixade vår hygien den här kvällen.

På tal om bortsprungna hästar, djurhållningen här är långt ifrån vad vi är vana vid hemifrån. Tidigare har vi ofta sett många djur stå tjudrade vid en påle nedstucken i marken. Det ser vi fortfarande men det vi också ser är att många binder ihop frambenen på hästar. Idag såg vi en hel flock av hästar som gick helt lösa vid vägkanten. Vid närmare titt såg vi att en av hästarna var tjudrad vid en påle och en annan hade benen hopbundna, den tog sig fram sakta genom att hoppa jämfota med frambenen och sen hoppa efter med bakbenen övriga hästar i flocken var dock lösa.

Besök på en lokal marknad.

Besök på en lokal marknad.

En annan form av annorlunda djurhållning såg vi idag då vi besökte en lokal marknad. En marknad där man kunde köpa precis allt!! Kläder, skor, mat, utsäde, möbler, hästselar, kycklingar och smågrisar, de sistnämnda paketerade i en hopknuten vit säck. Vi förstod att det var en gris då säcken hoppade runt och grymtade. Undrar vad djurskyddsmyndigheten i Sverige skulle säga om det. Vi försökte också att få tag på en hatt som vi sett många män här bära. En traditionell svart hatt i fårskinn, verkade tyvärr vara helt fel säsong. Ullhattar och 35 graders värme är nog inte någon gångbar kombo.

Värmen här är förresten rätt tuff just nu, i flera dagar har det varit långt över 30 grader, idag så varmt som 38 till. Min kropp verkar inte gilla det, har fått benen fulla med värmeutslag. Googlade lite på hur jag ska hantera det; ”undvik värme!” står det. Tror det blir svårt då det ska bli ännu varmare imorgon :)! Hoppas det ger med sig av sig självt.

Det har varit två härliga dagar då vi tagit oss på små slingriga vägar i ett böljande landskap.

Det har varit två härliga dagar då vi tagit oss på små slingriga vägar i ett böljande landskap.

Både under gårdagen och idag har vi sprungit genom så söta byar i varierande storlek. Byarna har legat tätt, vi har knappt kommit ur en by innan nästa har tagit vid. Dalgångarna som vi har sprungit genom har varit så mycket mer bebodd än vad vi trodde. De flesta byar har varit välmående och mycket vackra. Vi reser verkligen under en fantastisk årstid. ALLA träd står i blom, vi har sett Magnolia, Hägg och en massa andra blommande träd jag inte vet namnet på.

En vanlig syn på en gata i en Rumänsk by.

En vanlig syn på en gata i en Rumänsk by.

Tidigare i Rumänien såg vi mest vagnar dragna av en häst eller åsna, nu har det blivit allt vanligare med tvåspann. Vet inte om det har att göra med att folk här är rikare eller vad det kan bero på. Idag söndag har vi sett mycket uppklädda människor troligen på väg till någon av alla kyrkor som finns i byarna. Igår pratade vi lite med ett äldre par med häst och vagn, tanten var så söt och tyckte det var himla roligt att få vara med på kort.

Uppställda för fotografering. Tanten tog av sig förklädet innan vi fick fota.

Uppställda för fotografering. Tanten tog av sig förklädet innan vi fick fota.

Nu befinner vi oss på ett fantastiskt fint fyrstjärnigt hotell i Pietra Neamt, det är skönt med lite lyx ibland. Det gör att vi sen fixar några ytterligare dygn med spartanskt leverne. Jag gillar skillnaden, ena natten i en skitig kohage med dålig möjlighet till tvätt, en annan på ett motell där vattnet som kommer ut ur kranen är gulaktigt, luktar svavel och färgar våra kläder för att nästa natt unna oss lite lyx. Fast tältet är nog skönast på sitt vis, det är mysigt att sitta och laga mat tillsammans och sen höra nattens alla ljud då man kryper ned i sovsäcken. Vad det blir väljer vi inte alltid själva utan det är var vi befinner oss som gör det valet åt oss. Ikväll hade vi lite tur och är i en storstad.

10 tankar om “Fyrstjärnigt efter två tältnätter

  1. Låter så himla fantastiskt bra allting =) Tänk vad ni får uppleva =)

    Kolla om du hittar ett apotek och köp aningen kylbalsam (benen kommer bli kritvita men so what =), eller någon mild cortison salva…

    Gilla

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s