På onsdag morgon opereras jag


Det känns som om jag har väntat jättelänge och när jag tänker på det så inser jag att jag är rätt bortskämd med snabb läkarvård.

Hörde på nyheterna att de som väntar på operation och är tvungna att förlita sig på den vanliga sjukvården och vårdgarantin ofta får vänta mycket längre tid än de tre månader som garantin säger är maxtiden.

Då skäms jag nästan när jag tycker att jag har fått vänta länge. Jag är så innerligt tacksam över att mitt företag har valt att ansluta oss till en sjukvårdsförsäkring!

Kort resumé fram till nu:

 • Första känning att något var fel hade jag redan i maj, jag skriver i min träningsdagbok om kraftiga smärtor i knävecket. Därefter har jag haft smärtor vid vissa rörelser, har exempelvis inte kunnat sitta med benen i kors.
 • Bröt tjejmilen den 1 september på grund av smärta i knät. Var till Martin på Access Rehab under veckan och fick löpförbud under en vecka. Var i Danmark helgen efter och sprang en kort runda, med lite knäkännigar.
 • Veckan efter den 16 september kom dödsstöten, sprang två mil som var fantastiska men därefter fick jag konstant ont, väldigt ont!!!
 • Tillbaka till Martin som nu misstänkte menisken och fredagen därpå den 21 var jag hos Ulf Lillkrona som gav mig fifty-fifty om det var menisken eller artros och jag bröt ihop en smula den helgen.
 • Magnetröntgen gjordes den 27 och den 3 oktober fick jag besked att menisken var spräckt och att det inte syntes några artrosförändringar. Snacka om att jag blev glad!! Helgen innan beskedet var jag i Berlin, gick rätt mycket och hade galet ont.
 • Sen dröjde det till den 12 tills jag fick komma till Per Svedinger på Capio Artro Clinic. Han konstaterade mest att en operation skulle göras och frågade om jag ville vara vaken eller bli sövd. Sen tog det ytterligare en vecka innan jag äntligen fick svar och en tid bokad.

Nu har jag fått en operationstid och på onsdag ska det ske. Jag kommer att opereras av Leif Hansson då Per inte hade tid förrän tre veckor senare. Jag känner mig lite orolig för vad som kommer att hända efter operationen, främst är jag orolig över om de trots allt kommer att hitta artrosförändringar i leden. Vidare så funderar jag på hur lång tid det kommer att ta för att komma ”upp på banan” igen.

För att försöka hitta svar så har jag googlat massor för att framför allt hitta andras menisk-historier. Hur har deras resa varit? Hur ont har det gjort efter, hur har de kunnat träna, vilken typ av rehab är det som gäller…. Helt enkelt försöka få en så klar bild som möjligt. Jag har tyvärr inte hittat så mycket. En del har skrivit om operationen men efter några dagar har skrivandet upphört. Jag har läst på forum och där speglas många gånger en rätt mörk bild som jag helst inte alls vill ta del av. Det står om många som inte alls blivit bättre och om rehabtider på flera månader och upp till år!!

Jag har också läst vetenskapliga artiklar där det förordas rehab och att en menisk kan reparera sig själv, då får man ju tankar att det kanske är dumt att gå in i knät över huvudtaget! Fast det kanske mer rör mindre skador, jaja, jag blir inte klok på det men inser att jag inte har något val, måste ju förlita mig på det som läkarna föreslår!

Har också läst solskenshistorier där folk varit tillbaka redan efter några veckor och jag hoppas ju förstås på att kunna skriva en sådan!

Då jag märker hur svårt det är att hitta information så kommer jag självklart att försöka dra mitt strå till stacken genom att skriva om min egen resa tillbaka. Oavsett vad de hittar där inne i knät så kommer jag att skriva om min väg, tankar, känslor, rehabövningr, förbättringar och eventuella bakslag.

Jag har nu haft en lång paus från alla typer av sociala medier och det har känts rätt bra, jag har behövt det! Men nu är det dags att återgå till ”verkligheten”; hej Facebook, hej Twitter och hej alla bloggar jag tidigare följt! Och förstås hej min egen blogg, dags att fylla även den med mer regelbundna inlägg! Jag hoppas det finns några läsare kvar!

20 tankar om “På onsdag morgon opereras jag

 1. Hej Carina skönt att du äntligen fått tid och ser ljuset i tunneln eller något sådant. Återkommer via FB med lite info kring rehab och meniskskador. Håller alla tummar att allt går bra !!!

  Peace Love och Löparskor!

  Gilla

 2. Halloj Carina!
  Bra att du äntligen fått en operationstid! DET kommer gå BRA! Kan INTE tänka mig en ”löpartillvaro” utan den alltid glada positiva tjejen som dyker upp lite varstans när det vankas löpning:-D Ok! Du står nästan lika mycket vid sidan och hejar, coachar, funktionerar mm. men SJÄLVKLART ska DU springa oxå!!!
  Ang. din ”lilla” tvekan om det skulle räcka med ”bara” rehab så undrar jag om du har fått och följt något sådant program?….och har det hjälpt något?
  Kram!

  Gilla

  • Tack Kalle. Så himla glad jag blir över dina ord! Nej, jag har inte prövat något rehabprogram. Jag får lita på läkarna och genomgå den planerade operationen. Kram!!!

   Gilla

 3. Oavsett vad du väljer så får du köra på den vägen och lita på att du valt rätt. För springa, DET kommer du att göra igen. 🙂 Det är jag absolut säker på. KRAM

  Gilla

 4. Skönt att du fick tid så snabbt! Och lycka till såklart! För mig stämde inget av det jag googlade mig till. Hade t ex inte alls så ont efteråt som många säger, klarade mig på Panodil första dygnet och sedan utan. Men det beror ju på smärttålighet också antar jag. För min del var det också ”skynda långsamt” som gällde i rehaben och det är jag glad för! För när jag väl var tillbaka (tog några månader att komma upp i ”normala” distanser) så var jag helt smärtfri. Lycka till igen, och såklart är vi kvar 🙂

  Gilla

  • Tack för din information, jag har funderat lite på om jag kan ta mig till jobbet dagen efter eller ej. Planerar nog att förbereda mig för att kunna jobba hemifrån i värsta fall. Verkar vara svårt att veta hur det kommer att kännas så här innan. Hur som är det väldigt skönt att veta att resan tillbaka kan börja efter onsdag.

   Gilla

  • Men vad trist med din skada!! Hoppas att det inte är en stressfraktur!! Benhinneproblem låter mindre allvarligt! Jag förstår dina tankar med att blogga även fast det är ”dåliga tider” men jag hade inte så mycket att skriva om just då. Men nu blir det många långa inlägg om ”resan tillbaka”. Hoppas få läsa detsamma hos dig. Kram på dig!!

   Gilla

 5. Det kommer att bli asbra det här:) Tur att löpning innehålelr så få vridmoment och vändningar, det är ju det som är sämst för meniskerna:)

  Klart det kommer att bli mkt rehab, men OP är första steget!

  Gilla

  • Det är sant, det är ju mest rakt fram. Jag får nog undvika terränglöpning tills jag blir lite starkare. Tro det eller ej… men jag faktiskt längtar efter rehabträningen!! 🙂

   Gilla

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s