Siffror siffror siffror


Jag gillar siffror och räknar gärna både fram och tillbaka med de siffror  och resultat som står till buds. Det jag har räknat på idag är hur jag ska springa till hösten, i Berlin, då jag så gärna vill spräcka den där 4.00 gränsen på maraton. 

Det finns en uppsjö med räknare ute på nätet där man kan knappa in sina siffror för att få fram ännu mera siffror. De jag nu räknar på lite fram och tillbaka är för det första hur långt mitt resultat som jag gjorde på Göteborgsvarvet skulle kunna räcka på Stockholm maraton om knappt två veckor. Jag kan inte heller låta bli att räkna på vad jag måste springa på under Stockholms halvmarathon i höst för att ha en chans att nå mitt mål i Berlin. Stockholms halvmaraton går ju två veckor innan Berlin, en perfekt formkoll!

Men jag börjar med mitt Göteborgsresultat:

Jag sprang på 2.01.44 på halvmaran vilket skulle ge ett resultat på Stockholm maraton på:

Spridda skurar minst sagt, men helt klart är att jag ska kunna gå under 4.20 om man ska tro dem. Jag valde några siter på måfå efter att jag googlat efter dem. Har ingen aning om hur väl de stämmer eller om de är bra eller dåliga.

Jag kan inte låta bli att kalkylera lite om hur fort jag måste springa på halvmaran i höst två veckor innan Berlin för att lyckas komma under fyra timmar där. Så här ser det ut:

Hmm, ser tufft ut. Att bara gå på tiderna ovan tror jag inte räcker, för att ha lite marginal för att det kan vara en dålig dag så behöver jag nog komma ner på närmare 1.50.

Det blir helt klart en tuff sommar :)!

Annons

12 tankar om “Siffror siffror siffror

 1. Carina, de räknare du utgått ifrån har en grundläggande svaghet: de utgår ifrån vanliga löpare och att folk blir sämre ju längre distanserna är, för folk i gemen har sämre uthållighet. Du är dock egentligen bättre på längre distanser än på kortare, så ditt maratonresultat kommer att vara bättre än ditt halvmararesultat, jämfört med de tabeller/räknare du använt.

  Jag vet att Fredrik Elinder gjort en del intressant statistik på ultralöpare, han har tittat specifikt på du tiderna hänger ihop med olika prestationer. Vet inte om den ligger ute på ultradistans, men fråga direkt annars!

  Klart vi ska springa sub4 i Berlin!

  Gilla

 2. Fast ursäkta mig, du sprang på 2tim mkt snart efter tec, och mest som ett träningspass!!! Du tuggar ultra till frukost, det finns inte en chans att du INTE fixar 1/2maran på sub 1:51 och maran på sub 4. Så är det bara!! Go girl!

  Gilla

  • Ja, fast jag tog i rätt mycket ändå under varvet :). Jag var rejält trött vid flera tillfällen och gick ner och gick. I höst ska jag definitivt fixa 4 timmar!! Men jag tror inte jag gör det redan nu under SM. Men i Berlin!! Då jäklar 🙂

   Gilla

 3. http://www.ultradistans.se/index.asp?Sida=55
  Fredriks formel som Fredrika syftar till. Tyvärr så visar den på 1:44 /halvmaran och 59km på 6H. MEN du är målinriktad och har du bara bestämt dig så! Tiden i Göteborg är egentligen inte riktigt relevant då så många faktorer gör att du borde haft bättre tid där. jag är inte helt överens med Fredriks tabell men tror den är bättre än de övriga.
  Tillslut så är det bara att springa och visa att statestik inte alltid är rätt 🙂

  Gilla

 4. @Jan-Erik och Fredrika

  Jag kollade också just Fredrik Elinders beräkningar och tycker nog att de är helt uppåt väggarna!! Enligt dem ska jag springa milen på 49-50 minuter för att klara marathon på den tiden jag faktiskt gjorde förra året (4.11.48). Enligt det så ska jag redan idag fixa halvmaran på runt 1.50… noway! 🙂

  Om jag tittar på min miltid där så ska jag springa halvmarathon på 2 timmar, vilket jag nog gör men maran ska jag springa på 4.38 vilket är långt under min kapacitet. Det var det jag sprang Berlin på i höstas och då mådde jag extremt dåligt.

  Vet inte riktigt hur han räknar, men jag tycker beräkningarna känns märliga i alla fall i mitt fall 🙂

  Gilla

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s