Ge dig ut och upptäck omgivningarna!


Ja och då menar jag mer än dina närområden där hemma där du bor. Det jag främst tänker på är att passa på och ge dig ut och njuta av omgivningarna när du är ute och reser. 

Jag har världens bästa tips till dig så att du helt tryggt kan ge dig ut och utforska omgivningarna även fast du inte har en aning om hur det ser ut och åt vilket håll som du borde springa eller hur du ska hitta hem igen.

Svaret heter förstås Garmin!! Det förutsätter förstås att du har en Garmin så ni som inte har det får fortsätta att förlita er på väl uppmärkta leder och kartor om ni ska ut och upptäcka eller bara chansa, det kan ju vara ett äventyr i sig.

Jag skulle aldrig resa någonstans utan ett par löpardojjor och min Garmin, med de prylarna är man helt hemma. Jag har speciellt två tillfällen som jag gärna tänker tillbaka på då vi har kommit ut på två fantastiska rundor i helt okända miljöer. Den ena gången var i Budapest där vi sprang en runda över Buda backar som var helt fantastisk. Den andra jag tänker på är långpasset som vi gjorde då vi var i Bergamo förra året.  Även då gjorde vi en härlig runda upp i bergen som vi nog inte hade gjort utan Garmin på armen.

Fredrika njuter av omgivningarna i Budapest

Ladda klockan

Men hur gör man då för att hitta dessa turer. Ja, lite tur ska man ha förstås, man kan ju aldrig veta innan exakt hur bra den kommer att bli men lite indikation kan man få på den sidan som jag huvudsakligen använder mig av för att hitta rundorna.

När jag vet vart jag ska åka så går jag in på den här siten och helt enkelt söker upp en runda med de preferenser som passar mig. Väljer om jag vill springa vägar, stigar, hur mycket terräng, hur kuperat och hur långt. Det finns mycket mer, klicka runt lite och hitta din runda. Det finns säkert andra siter men jag gillar den här. När du hittat din runda så ser du till att den är markerad och väljer sen helt enkelt att ladda ner den. Det finns sen lite olika sätt att få in banan i klockan men jag brukar göra så här:

 • Ladda ner rundan från gpsies som Garmin Cource TCX
 • Öppna upp Garmin Training Center och välj att importera rundan.
 • Sen är det bara att skicka rundan till till Garmin
Ut och spring

På väg till banan. Ursäkta suddigheten.

Så, då var förberedelserna klara, nu är det bara att ta på dig klockan. Gå in i menyn Tränings-> Banor och välj sedan den bana som du har laddat in i klockan och välj Kör bana. För att sen springa efter klockan så klickar du på knappen ”Mode” tills du ser kartan eller kompassen på din klocka. Sen är det bara att följa spåret eller kompassen. Vad du väljer är en smaksak! Hur fantastiskt som helst! Klockan guidar dig till banan om du inte är framme vid starten och guidar dig sen tryggt runt.

På bilden här syns hur det ser ut när man springer, en pil som tydligt talar om i vilken riktning man ska springa. Innan man har kommit till banan så visar den här menyn hur långt det är fram till banan. Mycket bra!

Tycker att det här är en funktion som jag trots att jag inte använder den väldigt ofta är klart ovärderlig när jag väl gör det. Och himla roligt!

Ut nu och upptäck dina omgivningar!

6 tankar om “Ge dig ut och upptäck omgivningarna!

 1. Åh! tack för tekniskt support! Har alltid tänkt att den dagen jag springer vilse (igen) (för den dagen kommer) så kommer jag att spotta och fräsa av ilska över att jag aldrig lärt mig fiffiga trix på klockan så som ”back-tracking”. Min Garmin är i princip det dyraste jag köpt (lägenhet, stuga och bil borträknat) och ändå använder jag den som en föga mer avancerat stopur… Skärpning! Kom gärna med fler tips!

  Gilla

  • Det var så lite, hem och klicka runt i klockan, det finns hur mycket roliga saker som helst i den!!

   Själv är jag lite av en teknikfreak så jag gillar att leta reda på alla funktioner i prylarna

   Det kommer fler liknande inlägg!

   Gilla

 2. Kul! Vi har dock problem att få Garmin att funka med Macen. Har laddat ner allt men den synkar liksom inte ihop grejerna. 😦 har startat om datorn men det hjälper inte. Tips?

  Gilla

  • Hmm, nä, fast jag vet att flera av mina vänner har Mac och Garmin så det borde funka. Själv kör jag pc så jag har tyvärr inte några bra tips där. Hoppas det löser sig!

   Gilla

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s