P90X – fas 1 är nu avklarad – resumé


Nu har jag kört P90X-programmet nästan helt och hållet i fyra veckor, jag har missat något enstaka pass och vid något tillfälle flyttat om passen lite för att de ska passa det övriga livet.

Nu så här fyra veckor in i programmet tycker jag det är dags att försöka sammanfatta de här fyra veckorna. Vad tycker jag om programmet som helhet? Hur är videorna att följa? Vad gillar jag mixen av program? Har jag börjat spy på han som jag varje dag tittar på? Har jag sett några resultat? Har jag känt några resultat? Har det varit så bra att jag vill fortsätta. Det är ju faktiskt nio veckor kvar om jag ska köra hela programmet.

Programmet som helhet
Det känns som ett bra och genomtänkt program. Oerhört varierat både i en och samma vecka, likväl som över tiden. De här fyra veckorna så har det varit samma program i tre veckor följt av en återhämtningsvecka. De tre tuffa veckorna har innehållt styrketräning för hela kroppen uppdelat på tre dagar. Efter varje styrkepass på runt timmen så har det varit core i tjugo minuter. De dagar det inte varit styrka har det varit Plyometrics, Yoga, Kenpo och Stretch. Genom det upplägget så har jag kunnat köra på varje pass med fullt engagemang vilket jag tycker varit riktigt bra och genomtänkt! Viloveckan har även den innehållit träning varje dag, Yoga, Stretch, Kenpo och Core, inget rent styrketräningspass men ändå bra och utmanande träning.

Hur är videorna att följa
Videorna är riktigt bra att följa, övningarna beskrivs på ett mycket bra sätt och varje pass har något specifikt som man ska tänka extra mycket på, det kan vara andningen, tänka kvalitet istället för kvantitet, tänka extra på hur man jobbar med core och liknande. De är peppiga men inte flåshurtiga om ni förstår vad jag menar. Jag har inte en enda gång inte förstått vad jag ska göra. Tänkte ett tag i början att man kanske skulle tröttna på Tony som håller i passen men det gör man inte. Han har en bra nivå, peppar men inte överpeppar. Får mig att ta i det där lilla extra.

Synliga eller kännbara resultat
Jag började med att fota och mäta mig för fyra veckor sedan för att se om jag har gjort några mätbara resultat. När jag mäter mig så är det i stort sett ingen skillnad, jag väger lika mycket och måtten säger samma sak, utom runt midjan där jag gått ner fyra centimeter. Lite tråkigt hade ju hoppas på mätbara resultat.

image image
Som ni ser har det inte hänt så mycket ännu. Bilderna till
höger är från idag, de till vänster för fyra veckor sedan

Däremot om jag känner efter i kroppen, rörlighet, smidighet och styrka. Där är det en enorm skillnad!! Jag är så mycket smidigare och rörligare. När jag började för fyra veckor sedan gjorde vissa rörelser ont och jag vågade inte ta i och sträcka ut, jag fick sendrag och det låste sig. Idag är det en helt annan kropp att arbeta med. Jag vågar gå ut i ytterlägen då jag stretchar och ta i och utmana. Det gör inte ont längre, jag har inga låsningar, har nästan blivit av med mitt löparknä och jag kan nu göra fyra chins.

Jag tror jag har blivit en starkare och bättre löpare (än har jag långt kvar men jag är på gång), jag tycker att jag fått ett bättre löpsteg, känner mig i vissa situationer lättare. Ibland har jag sprungit iväg i för mig superhögt tempo utan att egentligen ta ut mig mer än tidigare. Om det beror på P90X vet jag inte, men jag tror att det har ett finger med i spelet.

Ska jag fortsätta
Ja, tycker ni att jag behöver svara på den frågan :). Klart som korvspad att jag ska fortsätta. Nu imorgon går jag in i fas 2. Måndagens och onsdagens pass är nya och det ska bli jättespännande att se vad det innebär. Jag kommer nu att öka på min insats, på så vis att jag kommer ta ut mig ännu mer. De första fyra veckorna var lite av en uppstart, många nya övningar och ett nytt sätt att träna på. Jag kommer att försöka få till tre löppass i veckan förutom P90X. Tror att det får räcka till att börja med.

Jag är sååå redo för att gå in i fas 2!!

4 tankar om “P90X – fas 1 är nu avklarad – resumé

  1. >Träningsglädje -> Stretchpassen är väldigt sköna och kan med fördel användas separat för att stretcha igenom hela kroppen på ett bra sättBeffa -> Ingenting är gratis ;). Du kan beställa dem från lite olika ställen. Här är två länkar EDIT: Länkarna borttagna, ej godkänt av WP. Jo, det stämmer visst kan man tanka hem dem på annat sätt också om man vill. Även programmen bör väl finnas där någonstans.

    Gilla

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s