2+2


Vad betyder nu det, jo jag har tagit två beslut kring min träning och har genomfört två regntyngda joggingpass på två dagar.

I måndags morse körde jag ett träningsass med Nordic Military Training. Jag skrev om det i ett tidigare inlägg hur jag körde passet och tog ut mig så totalt, eller rättare sagt min kropp svarade så dåligt. Jag drog på mig mjölksyra i benen redan efter någon halv kilometer och längre in i passet så fick jag typ andnöd. Väldigt obehagligt!! Nog om det jag skrev om det tidigare.

Jag har ju också i ett tidigare inlägg skrivit om att jag var hos Sport Support Center och gjorde ett laktattest och att utifrån det har Skogen gjort ett program anpassat till mig för att bland annat få mig under två timmar på Stockholm halvmarathon. Jag fick det efterlängtade programmet i torsdags.

Beslut 1
Vad har jag då tagit för drastiska beslut. Jo efter måndagspasset som inte var någon rolig historia och efter att i torsdags har fått mitt träningsschema och sett att det är 4-5 pass löpning i veckan som gäller så beslöt jag mig för att hoppa av NMT tåget. Det blir helt enkelt för mycket, jag riskerar att inte få någon kvalitet varken på löppassen eller på NMT-passen, då jag alltid kommer att vara sliten. Bättre då att hoppa av NMT och satsa på att få riktigt bra kvalitetpass när jag springer och hinna med återhämtning och klättring däremellan.

Beslut 2
Nästa beslut jag tog var att jag ska säga upp mitt WorldClass medlemsskap. Jag tränar så lite på gym nu för tiden så jag kan istället köra på Eriksdalsbadet och/eller Friskis och Svettis. På båda dessa ställen kan man betala per gång istället och jag slipper en löpande utgift för något som jag inte använder. Känns mer ekonomiskt.

Träningschemat
Förtom att ha tagit en massa ”tunga beslut” så har jag naturligtvis också kommit igång och tränat efter programmet som Skogen har tagit fram. Min träning kommet att ske i följande olika nivåer:

 • Lågintensiv träning. Innebär löpning med en puls mellan 120 och 140 bpm och i ett tempo som ska ligga mellan 6.30 och 7.30 min/km. Dessa pass kan även kallas myspass:-).
 • Löpekonomi: Innebär löpning i ett högre pulsintervall, från 140 upp till 155. Ett pass per vecka kommer att ligga på den här nivån vilka också kan benämnas snabbdistans. Tempot ska vara under 6.00 min/km. Första veckorna ska längden på passet vara minst 15 minuter och helst upp mot 30 minuter. Kommer att köra första passet på torsdag. Då får jag se hur det känns.
 • Högintensiv träning: Här ligger intervallassen. Tempot i dessa intervaller ska ligga mella 4.45 och 6 min/km. Under den här sexveckorsperioden som kommer nu fram till nästa test så är det inlagt intervallpass på tisdagar, då ska jag köra 6*3 minuters intervaller. Och som Skogen sa när jag var där, hellre att jag kör några färre intervaller med ett riktigt bra tempo än att jag försöker få in alla intervaller. Det ska vara fart här med andra ord.

Under den här helgen var de två lågintensiva pass inlagda i schemat. Ett pass på upp till två timmar på fredagen och ett kortare runt en timma på lördagen. Det blev två blöta pass. I går sprang jag runt Södermalm och så drygade jag ut det med ett varv runt Reimers Holme. Det blev ett väldigt flackt pass vilket avspeglade sig på snittpulsen som stannade vid blygsamma 135 bpm. Idag blev det ett kortare pass i kuperad terräng i skogarna här bakom. Knappt en mil blev det och precis över timmen långt. Då det var rätt kuperat så hade jag svårt att hålla nere pulsen, snittet blev över 140 närmare bestämt 142 bpm. Lite högt kanske. Jag har skickat en fråga kring det till Skogen, får se vad han har för synpunkter.

Trots vädret så var jag inte ensam ute och kutade i regnet, förutom en väldigt massa promenderande människor i färgglada regnkläder och paraplyer så mötte jag också en hel del löpare. Bland annat så mötte jag igår Tone nere vid Hornstull och idag mötte jag två andra Linnéaner vid Hammarbybacken. Trevligt att träffa på klubbkompisar på löprundan!

7 tankar om “2+2

 1. >Mockel – betyder "lyckliga dig" på någon ssrts göteborgska.I dag måste jag hoppa ut i regnet med kryckorna, hur kul är det när jag inte kan ha paraply???Måste också ringa eller kontakta Skogen för att ursäkta mig och alla skador som gjort att jag inte kunna träna alls efter något program, inte äns mitt egna…..men men jag hoppas att min löpning någon dag kan få någon konturneligtet (hur tusan det stavas??)Trevlig regning söndag!Gött mos!

  Gilla

 2. >Jag fick också skippa NMT (eller dåvarande AF) för att det inte funkade med löpningen. Det beror mycket på vad man har för allmänstyrka, för mål, för träningståligthet etc. överhuvudtaget. Den dag jag är stark nog kommer jag att få krypa i leran igen, för visst var det hur kul som helst :-)Som jag uppfattar Skogen ska man inte titta sig blind på tempon utan det är ansträngningsgrad (dvs. puls) man ska gå på. Så är det kuperat eller terräng kan man inte gå på fart, utan går efter pulsen för att hamna på rätt nivå enligt programmet. Tror dock inte det är någon fara om man snittar två slag över gränsen någon gång 😉

  Gilla

 3. >Maria -> Mockelmig… Kul med nya uttryck:-). Så det är så illa att det är kryckor som gäller, stackars dig!! Hoppas att vattenlöpningen funkar bra för dig så att du i alla fall kan bibehålla formen någorlunda. Jag har aldrig testat vattenlöpning, jag kanske skulle ta och haka på och testa. Bra med alternativ träning ibland. Speciellt nu när jag hoppat av NMT-tåget.Vi ses på tisdag! Fredrika -> Har lagt till dig på min kompislista på funbeat. Hittade då ditt fantastiska inlägg om Pose!! Mycket intressant det får vi diskutera vid något långpass!Visst är det kul med NMT, men även jag inser mina begränsningar. Jag kan inte vara överallt även fast jag hemskt gärna skulle vilja :). Tror att det är bättre att fokusera och få till riktigt bra löppass istället. Styrka kan jag träna ändå. Så vad du menar är att jag alltså borde typ gå uppför backarna för att inte pulsen ska slå i taket. Som det var igår så var pulsen uppe i över 155 vid ett flertal gånger och det var svårt att få ner den igen. Jag fick till och med stanna helt två gånger för att få ner den. Kanske att man ska undvika för kuperad terräng, fast jag tror att jag behöver springa lite backar, det är min stora akilleshäl, jag tar slut jättefort!!!

  Gilla

 4. >Jag tror det är jättebra med backar, och med tiden tar man sig upp för dem utan att pulsen sticker iväg för mycket också. På mina långpass brukar jag lägga mig så pass lågt i puls att jag har goda marginaler till gränsen, då är backarna inga problem och snittpulsen blir "perfekt". Jag vågar inte svära på hur du skall göra, det är nog bättre att fråga Christer så det blir rätt. Tror i och för sig inte det är någon fara att pulsen sticker iväg någon enstaka gång under passet, men om det är jättekuperat så kan det ju vara en annan sak. Och visst kan man gå i backarna, du kan ju jogga första biten och sedan gå när det blir jobbigt – så gör jag också ibland. Om du tar slut fort i backar så är det ju toppen att lägga in just backar på de pass då du ska springa med högre puls. Men som sagt, Skogen kan det här mycket bättre än mig 🙂

  Gilla

 5. >Jag tror också att det är bra med backar, men jag kanske helt enkelt får göra så att jag sänker hela passet ett snäpp så jag har lite marginal att gå på då backarna kommer. Jag ska ut på ett lågpulspass ikväll, ska springa runt årstaviken tänkte jag, det är ju rätt kuperat, men ska då försöka att ha lite marginal under passet. Tack för tips och råd och bollplank. Jag tycker att du är en klok tjej och tror att du kan det här väldigt bra, så jag lyssnar absolut på dina råd. Du har ju kört MAF under en längre tid och det är ju lite det jag håller på med på de här passen. Har själv MAF:at lite förut men inte riktigt lika konsekvent som du har gjort. Det har ju gett bra resultat för din del! Provar köra ett marginalpass ikväll!!

  Gilla

 6. >Kloka beslut av en klok kvinna!Jag känner mig bortkollrad över träningsfilosofin till ditt nya upplägg….förhoppningsvis kan vi ses över en kaffe så får du förklara för mig:) (en lång kaffe inge expresso:))

  Gilla

Ge mig gärna kommentar på inlägget - alla kommentarer besvaras

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s